22 апр.

Кои храни са най-честите причинители на зъбен кариес?

Кариесът се причинява от кариесогенните бактерии, които произвеждат киселини от въглехидратите в храната. Следователно най-вредните за зъбите храни са тези, които са най-богати на въглехидрати. Разбира се изключение правят зеленчуците.

Когато говорим за храни, предизвикващи кариес не трябва да мислим само за бонбоните. Такива са също някои плодове, плодови сокове, газирани напитки, чипсовете, крекъри, снаксове, кроасани, тестените продукти, шоколада, локума, халвата, бисквити, пайове, конфитюр, мед, сушени плодове, сладолед, сосове.

Има и доста напитки, които също благоприятстват развитието на зъбен кариес. Такива са натуралните сокове, фрешовете, газираните напитки, плодовите млека, шейкове, смутита и дори бирата и виното. Не е възможно, а и не е нужно да се ограничаваме от всички храни и напитки, които са кариесогенни. Факторите, които влияят на развитието на зъбния кариес са честотата на храненията и времето, което храната престоява в устната кухина.

Пиенето на различни напитки, например газирани, на глътки в продължение на няколко часа или цял ден е много по-вредно отколкото ако се изпие една чаша или една бутилка наведнъж. Същото важи и за храните. За зъбите е без значение дали ще изядем един шоколадов бонбон или една кутия шоколадови бонбони стига да се изядат наведнъж, а не по един бонбон през 10 минути. Колкото по-продължително време храните и напитките са в контакт със зъбите, толкова повече се увеличава времето за деминерализация на зъбните структури от киселините прозиведени от плаката.

Като заключение можем да кажем, че вредните храни и напитки не са толкова вредни ако се консумират в разумни количества и са разпределени в няколко приема през няколко часа, а не по хапка през няколко минути. Разбира се и тук има изключения, защото има храни, които дори консумирани набързо се задържат дълго време по зъбната повърхност и така имат по-висок кариесогенен потенциал. Такива са храните, които са по-лепливи и образуват слой по зъбната повърхност, който се задържа дълго време. Пример за такива храни са хлебчетата от сандвичите във веригите за бързо хранене, халвите, локумите, желираните и дъвчащите бонбони.

Сподели: