22 апр.

Как да се грижим за зъбите си на 20, 30, 40, 50, 60+ години…

Като част от човешкото тяло зъбите също стареят с напредване на възрастта. За да ги поддържаме здрави и красиви не трябва да пропускаме ежедневните грижи за тях, които не зависят от възрастта. Това означава да мием зъбите си с четка и паста поне два пъти на ден, да почистваме с конци за зъби междузъбните пространства, да използваме води за уста и да посещаваме зъболекаря си на всеки шест месеца за профилкатичен преглед и почистване на зъбен камък и зъбна плака.

Между 20 и 30 годишна възраст

На 20-30 годишна възраст е периода, в който обикновено хората приключват образованието си, стараят се да си намерят по-добра работа, стабилен партньор до себе си. Това са цели, които са свързани с външния вид на човек и една красива усмивка винаги е плюс. Това е възрастта, в която приключва бунтарството и негативизмът присъщи за пубертета. Хората решават, че е време да оправят проблемите, които години наред са отбягвали като обикновено се набляга най-вече на естетиката. В тази възраст при нужда може да се проведе ортодонтско лечение с брекети, което по-рано би притеснявало пациентите повече. При необходимост се отстраняват мъдреците. Прави се избелване на зъбите, което не е препоръчително преди 18-годишна възраст.

Между 30 и 40 годишна възраст

На 30-40 години е времето, когато повечето съвременни жени стават майки. Това е свързано с различни проблеми, касаещи както бременността, така и времето след нея. Обикновено по време на бременността най-силно са засегнати венците, които често са подути и кървящи в резултат на хормоналните промени. След раждането преобладават зъбните проблеми – поява на кариеси и фрактури на зъбите. Лечението на зъбните и венечни заболявания на майките през този период трябва да бъде съобразено с това колко е напреднала бременността и дали децата се кърмят или не.

Между 40 и 50 годишна възраст

Това, на което трябва да обърнем внимание в тази възрастова категория най-често е свързано с нуждата от подмяна на стари обтурации, коронки и мостове, които са били направени в младежките години, но заради стареенето на материалите и изтриването с годините вече нямат същите добри характеристики.

Най-често през този период започват да се забелязват леки отдръпвания на венците в определени области, което води оголване на кореновата повърхност на зъбите и поява на засилена чувствителност в дадените области

Между 50 и 60 годишна възраст

На 50-60 години е възрастта, в която най-видимо се забелязват възрастовите промени. През този период е времето, когато започва по-осезаемо да се наблюдава развитието на пародонтални заболявания, които водят до отдръпване на венците, оголване на зъбните шийки и зъбните корени, разклащане на зъбите. Настъпва зъбно изтриване, с което се повишава и чувствителността на зъбите. Не рядко се налага отстраняване на някои зъби и заместването им в зависимост от случая с импланти, мостове или протези.

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да запазите зъбите си здрави и красиви независимо от възрастта:

  • Въпреки че емайлът е най-твърдата структура в човешкият организъм, при еждневната употреба на зъбите той е подложен на огромно натоварване и изтриване. Ето защо за да го запазите избягвайте да дъвчете постоянно прекалено твърди храни като ядки или сурови зърна например, не трошете лед със зъбите си и не чупете лешници с тях. Не комбинирайте прекалено студени и горещи храни.Всичко това може да доведе до пукнатини в емайла и фрактури на зъбите.
  • Избягвайте консумацията на кисели, сладки и газирани напитки и храни. Когато ги приемате – нека това да е по време на основните хранения,а не между тях. По време на хранене се отделя най-голямо количество слюнка, която да ги неутрализира.
  • Не игнорирайте зъбната чувствителност. Ако имате прекалено чувствителни зъби това може да се дължи на кариес, фрактури, пародонтални заболявания или неправилно миене на зъбите. Ако не обърнете внимание на това, не откриете причината и не я отстраните проблемът може да се задълбочи и да има фатални последствия за зъбите.
  • Обръщайте внимание на възпалените, зачервени, подути и кървящи венци. Това са симптоми на възпаление. Всяко възпаление в организма трябва да бъде елиминирано. Възпалението на венците може да доведе до пародонтални заболявания, свързани с разклащане и загуба на зъбите.
  • Не пушете! Пушенето вреди сериозно както на зъбите, така и на околозъбните тъкани.
  • С напредване на възрастта често започва прием на доста лекарсва. Голяма част от тях водят до поява на сухота в устата, която прави зъбите по-податливи на зъбен кариес и прави устната кухина по-благоприятна за развитие на инфекции. Компенсирайте сухотата с пиене на повече вода.
Сподели: